Gdy mam ochotę na pyszne kanapki, biorę puszkę tuńczyka. Raz-dwa zamieniam ją w smarowidło
Pasty do pieczywa to doskonała alternatywa dla wędlin i serów. Są bardzo różnorodne, bo można je przygotować z rozmaitych składników, np. z twarogu, jaj, warzyw, ryb. Te ostatnie są niezwykle zdrowe, więc często je przyrządzam. Ostatnio mojej rodzinie posmakowała pasta z tuńczyka z puszki. Robi się ją ekspresowo, a wychodzi przepyszna. Wystarczy dorzucić do niej jeden dodatek.
Z jakich ryb można zrobić pastę?
Na pastę najlepiej nadają się ryby wędzone i z puszki, np. makrela, pstrąg, łosoś, tuńczyk, sardynki. To dlatego, że są gotowe do spożycia i mają delikatną konsystencję. Wystarczy je rozdrobnić, a wcześniej ewentualnie oczyścić ze skóry i ości i połączyć z kilkoma dodatkami. Dzięki nim pasta wychodzi pełna smaku, zyskuje też idealną smarowność.
Jak zrobić pastę z tuńczyka z kaparami?
Przygotowanie pasty z tuńczyka to naprawdę ekspresowa sprawa. Rybę wystarczy tylko lekko odcedzić z zalewy (naturalnej lub olejowej), rozdrobnić widelcem i wymieszać z kilkoma składnikami. By ten dodatek do pieczywa był smarowny, mieszam rybę z majonezem i ewentualnie jogurtem naturalnym. By zaś dodać paście smaku, sięgam po kapary. Można też dorzucić drobno posiekaną cebulę dla zaostrzenia smaku.
Przepis: Aromatyczna pasta z tuńczyka
Smarowidło do pieczywa z tuńczyka z puszki i kaparów
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka fileta z tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub twarożku kanapkowego
- kawałek cebuli
- 1 łyżka kaparów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Kapary osącz z zalewy, bardzo drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówDo tuńczyka dodaj majonez i jogurt, rozmieszaj w miarę gładką pastę. Dodaj cebulę i kapary, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Inne dodatki dobre do pasty z tuńczyka
Smak pasty z tuńczyka w dużej mierze zależy od użytych dodatków. Jeśli chcecie złagodzić nieco rybny smak, połączcie tuńczyka np. z rozdrobnionym jajkiem ugotowanym na twardo lub z twarogiem. By zaś nadać paście wyrazisty smak, warto sięgnąć po kiszony ogórek, oliwki, kapary, cebulę czy szczypior.